Com es fa el vi? Explicació senzilla – part 1/4. Vi blanc vs vi negre.

Com es fa el vi. El vi blanc es fa diferent que el vi negre?

Sobre el paper el vi és fàcil de fer.
A la pràctica, com en tot, es pot complicar més.

Us expliquem el més bàsic de tot.
Ens hem adonat, visitant clients, que sovint aquestes coses tan bàsiques no estan clares. I sense uns bons fonaments tot el què construïm serà inestable.

Vi: Raïm fermentat.

Ja veieu, sobre el paper és fàcil. Només necessitem raïm i que fermenti.


Compliquem-ho una mica: separem el raím en 2 grans subproductes:
1- el suc
2- tota la resta (pell, pinyols, polpa fibrosa…)

Quedem-nos en que fermenta la part líquida. Per tan, només podem fer vi del suc del raïm.

Però hi ha un canvi força important en el fet de separar ràpidament el suc de la resta del raïm o fer-ho al cap d’unes hores o dies.

Simplificant molt direm que:
1- vi blanc: el suc del raïm és separat molt ràpidament de les pells (tan ràpid com podem). Es pot fer amb qualsevol varietat de raïm.
2- vi negre: el suc del raïm és separat al cap d’uns dies o setmanes de les pells. Si la varietat de raïm és negre, aconseguirem fer vi negre.
3- vi brisat (poc comú): el suc del raïm és separat al cap d’uns dies o setmanes de les pells. Si la varietat de raïm és blanca, farem un vi brisat (conegut també com a «orange»).
4- vi rosat: el suc del raïm és separat al cap d’unes hores de les pells. Si la varietat de raïm és negre, aconseguirem fer vi negre.

Fixeu-vos-hi: en realitat és com si féssim un caldo però en comptes de fer bullir l’aigua el què fem és fermentar el suc del raïm. El caldo es fa bullint aigua on hi posem verdures o carn o ossos, etc.
– Volem el caldo més espès i fort? Deixem bullir més temps. O hi posem més matèria.
– Volem fer un caldo molt lleuger? Que bulli poca estona i que no agafi massa substància.
Normalment els caldos espessos i forts també tenen un color més opac. I els lleugers són molt transparents i han agafat una mica de color i prou.

Doncs amb el vi igual.

Ens quedem en això de moment?
Ei, que quedi clar que estem simplificant.
Ja només fins arribar a aquest punt podríem incloure moltes excepcions i característiques que condicionen la qualitat i l’estil del vi. Però en aquestes primeres entrades del bloc volem fer una base sòlida i per això no ens fixarem en aquestes excepcions per no descentrar-nos.

Salut!

© 2024 Petxina Exporta SL. Tots els drets reservats. Política de privacitatPolítica de cookiesAvís legal – MapawebDeclaració d’accessibilitat

Logos kit digital