Aquesta entrada i la quarta podrien ser ja no d’un curs bàsic, sinó d’un curs avançat.
Però igualment t’ho explicarem fàcil, ràpid i curt i ho entendràs súper bé.
Perquè hi ha vins que tenen bombolles i altres que no?
Fes un cop d’ull a l’article Com es fa el vi – part 2/4 i allà veuràs la clau: durant la fermentació es generen bombolles.
Són bombolles de gas carbònic. I es produeixen de manera natural durant la fermentació.
El normal és que es deixi que s’escapi aquest gas. Perquè sinó genera molta pressió i feria esclatar el dipòsit.
El «vi tranquil»
Quan s’embotella el vi i s’ha deixat marxar tot el gas de la fermentació, aquest és un vi sense bombolles. És el més normal, el de tota la vida (és a dir: en la llarga història del vi – uns 8mil anys – podríem dir que pràcticament sempre s’ha begut vi sense bombolles).
També s’anomena «vi tranquil».
El «vi espumós»
I ara els vins del curs avançat: els de les bombolles.
El vi amb bombolles és un vi envasat. No es ven a doll.
Tocarà comprar una ampolla. Ara veureu perquè:
Primer us expliquem que podem classificar-los segons:
1- Gas de la pròpia fermentació vs. Gas afegit.
2- Molt de gas vs. Poc gas.
3- Vi d’una fermentació vs. Vi de dues fermentacions.
Si el gas és afegit. Artificial:
Si es vol tenir gas dins d’una ampolla cal anar amb molt de compte: s’ha de calcular la pressió màxima que aguantarà l’ampolla perquè no es trenqui.
Es pot afegir gas injectat al vi. El gas es compra i s’injecta. El gas no té res a veure amb el vi, però quan s’embotella el barrejem. És gas carbònic. Sense gust ni olor.
Si el gas no és artificial…
… sinó que és el gas que s’ha creat mentre el vi està en fermentació, pot ser que el vi estigui fet segons dues tècniques:
A- Deixant que el vi del dipòsit fermenti del tot i quedi com un «vi tranquil». Llavors el posen a una ampolla i hi afegeixen sucres i llevats per fer una segona fermentació (aquesta segona ja dins l’ampolla). Perquè no peti l’ampolla, la quantitat de sucre i llevat afegits és petita i controlada. L’ampolla és més gruixuda. Es tapa i se subjecta bé el tap perquè no marxi per la pressió.
Tan Cava com el Champagne, el Clàssic Penedès i els Corpinnat es fan així.
Això són vins de segona fermentació dins l’ampolla. També es reconeixen perquè acostumen a posar: Mètode Tradicional, Mètode Clàssic o Mètode Champagnoise.
B- Al celler controlen molt bé la fermentació i quan queda ja poc sucre per fermentar (però encara està fermentant) s’embotella i es tapa.
Això són vins espumosos d’una sola fermentació. La fermentació comença en dipòsits i acaba dins l’ampolla.
Els vins espumosos fets així es diu que estan fets amb el Mètode Ancestral.
Tot i que tenen relativament poc gas carbònic, fixeu-vos que sempre van amb ampolles molt pesades i gruixudes. I el tap va assegurat amb un «morrió». Això és per evitar que, tard o d’hora, la pressió del gas trenqui l’ampolla o expulsi el tap.
Si veieu vins espumosos amb ampolles més lleugeres i taps més senzills, generalment són vins amb el gas afegit. En aquests casos s’afegeix menys gas. Els Prosecco, els Lambrusco, els fets amb el Mètode Granvas (o Mètode Charmat o Mètode Tanc) són vins amb el gas afegit. També ho són els vins d’agulla. En aquest cas, però, afegeixen una quantitat molt petita de gas.
PÍLDORA EXTRA:
Quina utilitat té el gas? Vàries:
1- És un conservant natural. Evita la oxidació, el gran enemic del vi.
Per tan podem aconseguir vins d’alta qualitat i envelliments més llargs.
2- Genera sensacions de lleugeresa i frescor.
Hi ha molts vins espumosos que no estan fets pensant que es guardaran molt de temps. En canvi, si es vol un vi fresc amb les bombolles accentuem aquest efecte.
3- Altres raons com poden ser el maridatge amb alguns plats, la diferenciació… acaba sent una variable més perquè el celler faci els vins amb el seu estil propi i diferent.
Si has arribat fins aquí ja has fet el cim d’aquesta sèrie de 4 entrades. La propera baixa sola.
Salut!